Вијести

RUDARI PROSLAVILI SVOJ DAN

Sedamnaesti decembar u kalendaru obilježen kao dan Svete Varvare, rudari obilježavaju kao svoj dan, Dan rudara. Tim povodom u petak 17.12.2021. godine, rudari gatačkog rudnika, kako je i uobičajeno, obilježili su svoj praznik. Skromno s osjećajem svečanog, ceremonija proslave je  počela  dodjelom novčanih nagrada i zahvalnica najzaslužnijim rudarima. Zatim,  polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim kolegama i na kraju svečanim ručkom.

Pozdravnu besjedu je održao rukovodilac RJ Rudnik Dušan Nikčević,  iskazavši poštovanje onima koji su se najviše zalagali za ostvarenje proizvodnih rezultata i pored toga što rade u teškim uslovima. Posebno im je poželio i dobro zdravlje u ovo vrijeme kada svijetom vlada velika opasnost po zdravlje.
Rudarima je  čestitku uputio i tehnički rukovodilac proizvodnje Ranko Stojanović. Stojanović je naglasio da su i pored teškoća koje  prate rad ovog kolektiva upravo  rudari  najvažnija karika u lancu proizvodnje i da su zaslužni za ostvarenje  rezultata.
Rudari su oduvijek podnosili, a i danas podnose najveći teret, dajući nemjerljiv doprinos kroz istoriju slobodi, dostojanstvu i humanosti, a danas radu i prosperietu, što ih svrstava u heroje čiji likovi ne blijede. Razvoj ovog sektora i danas je okosnica privrednog razvoja i napretka, Gacka, regije i Republike Srpske.

Zahvalnice za izuzetan trud i rad su dobili : Milovan Govedarica, Radivoje Vasiljević, Radenko Jegdić, Jovan Vasiljević, Milivoje Boljanović, Todor Koprivica, Rade Okiljević, Simo Starović, Jovan Lojpur, Bojan Govedarica, Ranko Bajčetić, Bogoljub Bratić, Borislav Prodan, Miroslav Đuričić, Goran Kokotović, Dejan Aćimović, Mirko Vuković, Branislav Zelenović, Boris Paranos i Vladimir Krtolica

RUDARI!
Kažu, svi im dani isti ali se u trenu sjete da  je jedan, ovaj dan, ipak drugačiji. To je njihov dan , Dan rudara.  To je dan kada se  podsjećaju  na rezultate rada, nagrađuju najvredniji, isprate se penzioneri, oda se počast poginulim kolegama, evociraju uspomene na vremena bivša.  

  Proslavi Dana rudara i polaganju cvijeća na spomen obilježje su prisustvovali i predstavnici lokalne uprave, Boračke organizacije i porodice poginulih boraca.                                                 

SRETNO!

U 2021. godini, zaključno sa mjesecom novembrom, ostvarena proizvodnja uglja iznosi  2.150.796 tona. Za isti period u termoelektrani „Gacko“ proizvedeno je 1.337,6696 GWh električne energije.

ZABORAVLjENE VRIJEDNOSTI – ZAŠTO, KAD I OD KADA SE PRAZNUJE DAN RUDARA

NEKAD

Dan rudara je svečanost koja se do 1992. godine održavala u znak sjećanja na Husinsku bunu i 21. decembar 1920. g. kada je proglašen opšti štrajk rudara u BiH. U njemu je učestvovalo oko sedam hiljada rudara. Uslijedile su vladine represalije zbog čega se oko 300 porodica pretežno Slovenaca sklonilo u selo Husino i druga sela kraj Tuzle. Namjera vlade je bila da strance protjera a domaće rudare po svaku cijenu vrati na posao. Rudari sela Husina ustaju u odbranu svojih kolega.

Husinska buna predstavlja najsvjetliji primjer solidrnosti i podrške radnim kolegama. Znajući da će time ugroziti svoje  i živote svojih porodica rudari sela Husina  donose odluku da po svaku cijenu spriječe vladu u namjeri da protjera njihove kolege Slovence.

Cijena radničke solidarnosti bila je velika. Štrajk i Husinska buna u krvi su ugušeni.

Spomenik husinskim rudarima

SAD

Novo vrijeme, novi datumi.

17. decembar, Dan rudara. Svečanost koju rudari Republike Srpske obilježavaju u znak sjećanja na Svetu Varvaru, zaštitnicu rudara.

Ova svetica je bila porijeklom Grkinja. Rođena je u gradu Ilinopolju misirskom. Sa oduševljenjem je primila hrišćanstvo iako je poticala iz nebožačke i prebogate porodice. U svom kupatilu je prosjekla treći prozor, kao simbol Svete Trojice, a prstom kao gvožđem, izdubila krst u kamenom zidu. Rimske vlasti, a i njen otac, su bili žestoki protivnici hrišćanstva pa su Varvaru zatvorili u tamnicu, odakle je uspjela pobjeći. Skrivali su je upravo rudari pa je zbog toga postala njihov zaštitni znak. Skončala je 3006. godine, zaklana rukom vlastitog oca, bogatog Dioskora.

AKO SU HUSINSKI RUDARI SIMBOL SOLIDARNOSTI, SVETA VARVARA JE SIMBOL UPORNOSTI. BILO KAKO BILO, I JEDNO I DRUGO NALAZIMO U LIKU KOJI SE ZOVE RUDAR.