Вијести

У наредна три мјесеца капитални ремонт РиТЕ Гацко

U naredna tri mjeseca kapitalni remont Termoelektrane Gacko

Poslije dvije godine odgađanja, blok Termoelektrane Gacko noćas bi trebalo da bude isključen s mreže. U naredna tri mjeseca slijedi kapitalni remont svih vitalnih dijelova tog elektro-energetskog postrojenja.

Proizvodnja struje u Termoelektrani Gacko, zbog neblagovremenih priprema prethodnih godina, mimo preporučenih procedura, odvijala se uz određen rizik.

Umjesto kapitalnog remonta 2017.godine, rađeni su godišnji remonti, zbog čega je blok knjižio veći broj zastoja u radu. Izdržali su, kažu u menadžmentu, zahvaljujući kvalitetno urađenom remontu 2012.godine. Za ovaj koji slijedi, neće se slijepo držati fiksnog roka.

– Ne smijemo, ako okolnosti budu takve da ranije uradimo remont, što odgovara i nama. Ali kvalitet ne smije biti doveden u pitanje – rekao je direktor ZP Rudnik i termoelektrana Gacko a.d. Miodrag Šešlija.

Za to su već određeni izvođači i posebne ekipe. Sav posao zavisiće od zatečenog stanja turbine i generatora nakon otvaranja.

– Moguće je očekivati određene defekte, popravke, tako da u tehničkom smislu ne bi bilo korektno definisati rok kraći od devedeset dana – naveo je rukovodilac TE Gacko Dragan Pušara.

Blok Termoelektrane Gacko, od prethodnog kapitalnog remonta, umjesto trideset dvije hiljade sati, u pogonu je četerdeset devet hiljada sati, što je za više od pedeset odsto više od tehničkih preporuka.

– Svakako da u određenom momentu postoje rizici. Mi imamo dosta iskusno osoblje i inženjerski kadar, dobar sistem praćenja turboagregata – izjavio je Pušara.

Kapitalni remont biće finansiran kreditom od 18,5 miliona maraka. Dio opreme i materijala već su dopremljeni. Od 2017.godine Rudnik Gacko, zbog sudskog spora, kasni sa 1,2 miliona kubnih metara otkrivke.

– Na rudniku se posljedice neispunjenja plana ne vide za šest mjeseci, nego će se vidjeti za tri-četiri godine. Mi ćemo morati nadoknaditi taj zaostatak – naglasio je direktor ZP Rudnik i termoelektrana Gacko a.d. Miodrag Šešlija.

Pred startovanja bloka, biće obezbijeđene količine za jednomjesečni rad. Sa posljednjim danom rada u prvom tromjesečju, Termoelektrana Gacko sistemu je isporučila 425 gigavatčasova struje.

Rtrs