Вијести

У сусрет дану рудара

ЗАБОРАВЉЕНЕ ВРИЈЕДНОСТИ – ЗАШТО, КАД И ОД КАДА СЕ ПРАЗНУЈЕ ДАН РУДАРА

НЕКАД

Дан рудара је свечаност која се до 1992. године одржавала у знак сјећања на хусинску буну и 21. децембар 1920. г. када је проглашен општи штрајк рудара у БиХ. У њему је учествовало око 7000 хиљада рудара. Услиједиле су владине репресалије због чега се око 300 породица претежно Словенаца склонило у село Хусино и друга села крај Тузле. Намјера владе је била да странце протјера а домаће рударе по сваку цијену врати на посао. Рудари села Хусина устају у одбрану својих колега.

Хусинска буна представља најсвјетлији примјер солидрности и подршке радним колегама. Знајући да ће тиме угрозити своје  и животе својих породица рудари села Хусина  доносе одлуку да по сваку цијену спријече владу у намјери да протјера њихове колеге Словенце.

Цијена радничке солидарности била је велика. Штрајк и хусинска буна у крви су угушени.

Сродна слика

Хусино-споменик хусинском рудару

САД

Ново вријеме, нови датуми. Од 1992. године рудари Републике Српске Дан рудара обиљежавају 17. децембра у знак сјећања на Свету Варвару која се сматра заштитницом рудара.

Ова светица је била поријеклом Гркиња. Рођена је уграду Илинопољу мисирском. Са одушевљењем је примила хришћанство иако је потицала из небожачке и пребогате породице. У свом купатилу је просјекла трећи прозор, као симбол Свете Троице, а прстом као гвожђем, издубила крст у каменом зиду. Римске власти, а и њен отац, су били жестоки противници хришћанства па су Варвару затворили у тамницу, одакле је успјела побјећи. Скривали су је управо рудари па је због тога постала њихов заштитни знак. Скончала је 3006. године заклана руком властитог оца, богатог Диоскора.

Сродна слика

Света Варвара

АКО СУ ХУСИНСКИ РУДАРИ СИМБОЛ СОЛИДАРНОСТИ, СВЕТА ВАРВАРА ЈЕ СИМБОЛ УПОРНОСТИ. БИЛО КАКО БИЛО И ЈЕДНО И ДРУГО НАЛАЗИМО У ЛИКУ КОЈИ СЕ ЗОВЕ РУДАР.

СРЕТНО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *