Вијести

ДАРУЈУЋИ КРВ, ДАРУЈЕМО ЖИВОТ

На дан Светог Симеона Мироточивог, крсне славе истоименог друштва добровољног даривања крви 26.02.2018. г.  у просторијама амбуланте Рудника и Термоелектране Гацко окупили су се чланови Гатачког актива како би, по ко зна који пут, даривали капи које живот значе. Том приликом даровали су 70 доза крви.

Пацијент не може чекати крв, а крв може пацијента, и даље је гесло којим се руководи гатачки актив добровољних даровалаца крви.

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се 14 јуна. Установила га је Свјетска здравствена организација, на рођендан Карла Ландстаинера, Нобеловца и творца крвних група.  Свјетскa здравственa организацијa посљедњих година је акценат ставила на земље у развоју. Циљ им је подићи свијест  како би до 2020. године залихе крви биле задовољавајуће, баш као што су данас у развијеним земљама. Гесло под којим су водили прошлогодишњу кампању гласило је „Сваки давалац крви је херој“ поручујући нам да свако од нас може бити херој и истовремено одајући признање милионима безимених који то већ јесу.

Писати о људима који несебично дарују дио себе зарад другог, обично непознатог лица је истовремено задовољство,  покорност и захвалност, у односу, и за њихов племенити чин. Задовољство је сама спознаја да у времену отуђења једних од других, када нам солидарност није јача страна, постоје и људи који нас опомену да све и није тако црно, да постоји и она друга страна људског дјеловања, хуманија страна.

      Зашто ови људи заслужују посебну похвалу? Првенствено због основних начела даривања крви а то су: добровољност, анонимност, солидарност и бесплатност.

„Даривати некоме крв“ , кажу ови хумани људи, „je онај врхунски осјећај, јер у бити дарујеш живот. У питању је прије свега хуман и племенит чин, којим се осигурава најдрагоцјенији лијек.“

Даривање властите крви је први и најупечатљивији степен доказивања, племенитости и спремности многих људи да своју солидарност и узајамност покажу на најупечатљивији начин, давањем дијела свог тијела за помоћ или спас другоме, најчешће непознатом лицу. Нама нека буду узор а њима хвала!

  

   

 

 

 На свечаном ручку поводом дана друштва ДДК „Свети Симеом Мироточиви“

Оставите одговор